.

.

poniedziałek, 29 marca 2010

Biała kiełbaska wg Aleex





Wśród wielu smakołyków obecnych na świątecznych stołach pojawia się zazwyczaj biała kiełbasa. W moim domu kosztujemy ją w czasie Wielkanocy jako dodatek do żurku. Poza świętami gościła u nas raczej rzadko. Ale pewnego dnia…
Wertując stary zeszyt z przepisami, odkryłam ciekawą recepturę. Spodobała mi się, więc od razu ją wypróbowałam. Kiedy oznajmiłam radośnie mężowi, że na obiad dostanie białą kiełbasę, popatrzył na mnie nieufnie. Dotąd kojarzyła nam się wyłącznie z żurkiem. A tutaj niespodzianka! Kiełbaski okryte pysznie uduszoną cebulką z leciutką piwną nutą są rewelacyjne. Bardzo nam smakują. Od chwili odkrycia tego przepisu, często zajadamy się nimi, gdy tylko mamy ochotę na pyszny i szybki posiłek. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu, i będziecie ją przyrządzać w swoich kuchniach. Polecam…


Składniki:

• 5 białych kiełbasek (może ich być tyle, na ile mamy ochotę)
• 4 duże cebule
• 1/2 szklanki jasnego piwa
• 1/2 szklanki wody
• oliwa
• maggi
• wegeta
• Delikat Knorra do mięs

Sposób przygotowania:

1. Kiełbaski ponakłuwać ostrym widelcem lub wykałczką.
2. Cebulę obrać, pokroić w talarki.
3. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, podsmażyć ją lekko oprószając wegetą. Kiedy się zeszkli, wlać na patelnię piwo i wodę.
4. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, włożyć kiełbaskę przyprawioną delikatem Knorra, podsmażyć do zrumienienia.
5. Zrumienioną kiełbaskę przełożyć do duszącej się w piwie cebuli.Dodać maggi. Całość dusić w sumie około 30 – 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z musztardą, ketchupem, kiszonym ogórkiem i pieczywem lub po prostu z ziemniakami.



Polecam i życzę smacznego.

12 komentarzy:

  1. Zawsze na kolacje jedlismy z mezem kielbaske z piekarnika do czasu kiedy postanowilam zrobic ja z Twojego przepisu i od tamtej pory moj maz nie wyobraza sobie innej niz z patelni z cebulka i piwkiem. Agnieszko dziekuje za przepis jest rewelacyjny. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. robie ta kielbaske bardzo czesto ale dopiero teraz zauwazylam ze w skladnikach jest jeszcze maggi ale w przepisie nic o niej nie pisze powiedz mi Aleex kiedy dodajesz ta przyprawe bo chcialabym ja dodac.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu - już dodałam w przepisie. Dzięki za uwagę, ja się jakoś zagapiłam :))) Maggi dodaję, kiedy przekładam kiełbaskę do cebuli. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi smakowicie;) Ktoś mi polecił ten przepis i muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam także :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super kiełbaski stwierdzili moi mężczyźni po kolacji. Często korzystam z Twoich przepisów,sa super.Pozdrawiam Marysia

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że smakowały :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. Droga Alexx! Zaserwowałam dzisiaj gościom Twoje kiełbaski i tak się w nich rozsmakowali, ze mam na sobotę przygotować 30 sztuk. Poradź jak technicznie to wykonać. Może kiełbaskę razem z cebulką zapiekać w brytfannie w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście, że tak. Brytfanna to dobre rozwiązanie. Tylko pamiętaj, aby od czasu polać kiełbaski "sosikiem". Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za dobre rady. Pozdrawiam Marysia

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepisy.Bardzo często robię Twoje dania.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,chciałabym wypróbować Pani przepis tylko pytanie:kiełbasa biała surowa czy parzona, ile dodać tej maggi i jeśli mam więcej kiełbas to zwiększyć też ilość piwa i wody, jeśli tak to o ile? Proszę o odpowiedź.Dziękuję.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń