.

.

środa, 5 maja 2010

Kotlet w jajku wg Aleex





Wiem, że kotlety przyrządza się w wielu Waszych domach i to żadna filozofia, jednak my lubimy je w takiej wersji i chcę się nią z Wami podzielić. To bardzo smaczna odmiana tradycyjnej potrawy. Polecam.

Składniki:


• 1 duża pierś kurczaka
• 2 jajka
• bułka tarta
• przyprawy: sól, pieprz, maggi, przyprawa do kurczaka, wegetta.
• oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Przygotować pierś kurczaka: Przeciąć na pół i dodatkowo każdą połówkę na pół. Z jednej dużej piersi mamy otrzymać 4 kotlety.
2. Mięso delikatnie rozbić, tradycyjnie panierować w jajku z dodatkiem przypraw i w bułce.
3. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Gdy będzie już gorący - każdego kotleta zanurzyć ponownie w rozkłóconym jajku z obu stron i kłaść na patelni. Jeśli jajko nam zostanie, polać nim kotlety.
4. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz