.

.

środa, 23 września 2015

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą wg Aleex



A dzisiaj zapraszam Was na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Jest doskonała do obiadu, świetnie smakują chrupiące, świeże warzywa z nutą dobrej oliwy. Do tej pory robiłam surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem majonezu, ale ostatnio zdecydowanie bardziej smakuje mi pekinka w takiej, o wiele lżejszej, wersji. Aby przygotować tę surówkę, wystarczy chwilka. Połączenie składników, oprószenie solą i pieprzem, skropienie oliwą to zaledwie kwadrans. A potem możemy delektować się pysznym dodatkiem do obiadu. Polecam.

Składniki:

• mała kapusta pekińska
• 1 średnia cebula
• 1 większa marchewka
• 1 puszka kukurydzy
• 1 większa papryka
• sól, pieprz, oliwa (może być extra vergin)
• natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Kapustę umyć, przekroić na pół, poszatkować.


2. Przełożyć do miski.
3. Cebulę pokroić w kostkę.


4. Marchewkę obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki.


5. Paprykę oczyścić, pokroić w małe paseczki/


6. Kukurydzę odsączyć. Dodać do pozostałych składników.


7. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać. Można, dla koloru i smaku, dodać natkę pietruszki.


8. Doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę.



9. Podawać do obiadu.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. poziom przepisu godny tego bloga...........

    OdpowiedzUsuń
  2. No Kochana. Widzę, że dalej trafiasz w gusta. Kapusta pekińska w surówce jest moim ulubionym wyborem. Dlaczego? Gdyż jest trwała, nie rozpada się, jej kruchość zachęca,a a dodatku jest na następny dzień nadaj się do zabrania ze sobą w lunchboxie. :) Super przepis! Znany i lubiany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy Pani przepisy!!! :) Dzis na tapecie najdelikatniejszy schab :) A w niedzielę karkowka z kapucha robiona juz kolejny raz mniaaam! Czekam jaki bedzie schabik :) Moze mojemu malemu rozrabiakowi posmakuje :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń