.

.

czwartek, 9 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami i kruszonką wg Aleex


Ostatnie tygodnie minęły mi pod znakiem wyjazdów. Byliśmy z górach razem z naszymi znajomymi, a ostatni tydzień spędziłam na obozie szkoleniowo-treningowym na Mazurach razem z młodzieżą. Było fantastycznie. Bardzo przydała mi się ta chwila Trochę odpoczęłam też od kuchni, więc po powrocie od razu odkurzyłam kuchenne przybory. Dario kupił na mój powrót dorodne truskawki. Uwielbiam te czerwcowe owoce, soczyste i pachnące słońcem. Zjedliśmy je, ale część wykorzystałam do ciasta. Upiekłam je z przepisu Dorotus. Posypane chmurką cukru pudru, smakowało wyśmienicie. To co? Częstujcie się, proszę. Najlepiej smakuje z powitalną kawą.

Składniki:


• 120 g masła
• pół szklanki drobnego cukru
• 3 duże jajka
• 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 700 - 800 g truskawek

Kruszonka:
• 180 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 16 g cukru z prawdziwą wanilią
• 120 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:


1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.
2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.


3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.


4. Do misy miksera dodawać pojedynczo jajka, ucierając po każdym dodaniu.



5. Wlać ekstrakt z wanilii, zmiksować.


6. Do puszystej masy porcjami dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką, do połączenia składników.


7. Przygotować kruszonkę: do miseczki wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy.


8. Wlać rozpuszczone, jeszcze ciepłe, masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie za mało sypka, dodać więcej mąki lub więcej masła, jeśli będzie zbyt sucha.



9. Blaszkę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.


10. Truskawki pozbawić szypułek, przekroić na pół, poukładać gęsto na cieście, przecięciem ku górze.



11. Wierzch posypać równomiernie kruszonką.


12. Ciasto piec w temperaturze 175ºC (piekłam w opcji dół+ termoobieg) przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
13. Ciasto wyjąć, wystudzić.


14. Kroić na porcje, podawać, posypane cukrem pudrem.



Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Jest sezon, są ciasta z truskawkami. Idę piec :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Siedzi w piecu☺serdeczne pozdrowienia od wykończone nauczycielki😀😀😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało. Udanych wakacji życzę :) Ja, niestety, mam urlop dopiero w sierpniu :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Dziękuję za przepis.Właśnie włożyłam ciasto do piekarnika☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto z kruszonką to prawdziwy smak dzieciństwa, który przywołuje na myśl domową, tradycyjną kuchnię. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń