.

.

niedziela, 19 lutego 2017

Pieczone mięso w słoiku wg Aleex


Ferie to świetna rzecz. Pierwszy raz od sześciu lat mam w tym czasie trochę wolnego. Wprawdzie wykorzystuję te chwile dla mamy, która ma problemy zdrowotne, ale i tak odpoczywam. W przerwach między telefonami i wyjazdami nadrabiam zaległości: w lekturach, w domu, w kuchni. Korzystam z kilku chwil, by nacieszyć się obecnością Młodego, który, po zaliczonej sesji, wpadł na parę dni do domu. Staram się go trochę porozpieszczać, przygotowując dla niego różne smakołyki. Wiem, że za moment znów wyjedzie i zobaczymy się na dłużej dopiero wiosną. Aby mógł zabrać ze sobą coś dobrego, przygotowałam dla niego i Gwiazdeczki pyszne, pieczone mięso, zamknięte w słoikach. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, nie wiedziałam, jaki będzie efekt. Ponieważ okazał się przepyszny, polecam Wam ten przepis. Jest doskonały na co dzień, ale świetnie sprawdzi się także podczas wakacyjnych wyjazdów. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

• 50 dag mięsa wieprzowego: szynki, łopatki
• 20 dag karkówki
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 kostka smalcu – 200g
• sól, pieprz, czerwony Delikat Knorr’a, 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, pokroić w dużą kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć przyprawami. Dodać czosnek przeciśnięty przeez praskę. Dokładnie natrzeć nim i przyprawami kawałki mięsa.
2. Między kawałki mięsa włożyć plastry cebuli. Przykryć. Odstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
3. Tuż przed pieczeniem do naczynia wlać 1 szklankę wody. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 180 st. C.


4. Po tym czasie mięso w naczyniu wymieszać. Gdyby było za mało wody, można jej trochę dolać, ale nie jest to konieczne.
5. Temperaturę pieczenia obniżyć do 160 st. C. Piec mięso dalej, znów pod przykryciem, przez kolejną godzinę.
6. Dodać kostkę smalcu, wymieszać z mięsem, aż się rozpuści.



7. Po tym czasie wyjąć naczynie. Mięso rozdzielić na włókna widelcami.



8. Znów wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na godzinę, tym razem bez przykrycia.


9. Naczynie wyjąć. Mięso doprawić pieprzem i majerankiem.


10. Przełożyć do słoików.


11. Słoiki zakręcić, dopóki danie jest gorące, aby się zassały. Zostawić do ostygnięcia, potem przechowywać w lodówce.


12. Świetnie smakuje rozłożone na kromkach pieczywa z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

20 komentarzy:

  1. Witam
    czy można użyć czegoś mniej kalorycznego niż smalec?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie można. Można wytopić słoninę lub boczek, ale to prawie to samo. Smalcu nie ma dużo, jest prawie niewyczuwalny. Ma za zadanie "skleić" chudziutkie mięso. Jak go nie będzie, mięso będzie w kawałkach i nie stanie się smarowidłem. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Pozwolę się wtrącić- jeśli boisz się pustych ,tłustych kalorii to użyj smalcu gęsiego - jest bardzo zdrowy , ma mnóstwo dobrych kwasów tłuszczowych omega i można go spożywać bez wyrzutów sumienia. Polecam zastąpić smalec wieprzowy gęsim ( chociaż różnica w cenie jest całkiem spora, niestety).

      Usuń
    3. Dobrze, że pytanie o smaleco pojawiło się jako pierwsze :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, a czy można razem z mięsem pokroić kawałek boczku i razem upiec? i wtedy pominąć dodawanie smalcu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam boczek może nie wystarczyć. Musiałabyś albo dodać go sporo, albo musiałby być tłusty, a najlepiej połączyć go ze słoniną. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. A ta porcja to na ile sloikow?
    BeataS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tej porcji otrzymamy 3 nieduże słoiczki. Mięsa jest tylko 0,5 kg. Zawsze jednak można zwiększyć porcję. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Witam..😊 Fajny przepis..chcę wypróbować tylko z większą ilością mięsa...czy wtedy będę musiała odpowiednio dłużej piec mięsko aby był taki efekt? Dziękuję i po pozdrawiam

      Usuń
    3. Czas pieczenia pozostaje bez zmian. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Ale po co aż 4 godziny piec 0.7kg.mięsa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po to, aby ostatecznie uzyskało konsystencję "pasztetu". Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Fajny przepis na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę powiedzieć, że bardzo ciekawy ten przepis! Z chęcią go wypróbuję, bo nigdy z podobnym się nie spotkałam, a lubię eksperymenty w kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile takie mięsko może być przechowywane w lodówce? :) nie popsuje się zbyt szybko?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można te słoiczki z mięsem jeszcze pasteryzować, aby była możliwość przechowywania ich w innym miejscu niż lodówka, no i żeby ewentualnie zabrać je ze sobą w długą wakacyjną podróż?

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis na pewno zrobię takie słoiczki bo to jest bardzo dobre a i taki słoiczek można w każdej chwili użyć no i zawsze jest pysznie ja robię takie z surowego mięsa i 3 krotnie pasteryzowane co 24 godz.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mogę dodać inne mięso? Np schab? Akurat mam i szukam na niego pomysłu ;)

    OdpowiedzUsuń